雅思阅读分析

光华启迪英语组-薛老师

导航菜单

Crossing the Threshold

阅读原文

第一段

Architects are finding it very difficult in today's cultural landscape. The profession faces a three-way threat: a public that apparently doesn't understand what architects do, developers who couldn't care less about their appearance, and overbearing councils micro-managing every single aspect of what they do. According to sources within the architectural profession, the situation is much worse when architects work on municipal buildings, as architects of JMT and Archimedia discovered with their Auckland Gallery makeover, where a vast number of external pressures threatened the project, and with so many bureaucratic difficulties it looked doomed to fail.

The major challenge of the gallery renovation project was that it involved two parts. The first was to restore the heritage building, dating back to 1888, which contained a network of small spaces, refurbished so often it contained 17 different floor heights. The second was to deliver a new extension that would not only double floor and exhibition space but also something intangible yet just as necessary. While the old building's circulation was off-putting, so was another powerful: its atmosphere. For many, Auckland Art Gallery was just an old building that served a limited range of patrons with highbrow interests, missing its chance to engage with new audiences.

A 2003 survey of young people's impressions of the gallery confirmed this opinion, sounding more like references to an abandoned building. For the survey authors, "threshold fear" - where certain groups are intimidated from entering certain spaces by their off-putting atmosphere - was the institution's undoing, something no architect wants to be associated with. For those young people Auckland Art Gallery was undemocratic, "dusty" and "cold" - the epitome of threshold fear. Also, 16 percent of the sample group had no idea where it was, despite being interviewed on the pavement right outside it. Clearly, the gallery was failing to step into line when New Zealand's national museum in Wellington was successfully engaging broader audiences with contemporary branding and marketing, interactive displays and temporary events.

第二段

The decision to evolve the gallery was actually made in 2000, although it took eight years for building to commence, as the architects fought off heritage committees and conservationists trying to stop them. The architects were not just dealing with a disillusioned public, but also with precious environment the park which surrounds the building. Pushing the design through the Environment Court, the body which approves renovations of this scale, alone took three years. During this time the budget blew out by several million dollars, the funding dried up, and the new wing had to be completely redesigned. Even after the redesign, the use of kauri timber, with its significance to New Zealand's Māori people, stirred up political debate. The architects have used kauri to "clad" a canopy over the new building's tapered steel columns, also clad in kauri. The canopy represents a stag in full public face, its curvature filtering light to the forecourt to the west and creating a visual echo of the canopy of pohutukawa trees in Albert Park to the east. The park also has cultural significance to Māori as it was the site of early settlements.

The connection is reinforced by sculptures from Māori artist Arnold Wilson decorating the columns, while fellow artist Bernard Makoare was a consultant, ensuring the gallery emphasised Māori beliefs. Still that didn't stop the conservationist Stephen King from accusing the architects of "throwing away" kauri at a "medicore building" and misappropriating the mana (spiritual energy) of the precious material (which is almost extinct) and having both petrified and swamp kauri has been likened to a gold rush). However, the kauri that was used here was from the forest floor, and King's misconceptions sum up the prejudice that surrounded the project.

Objections also came from the Auckland Regional Council, worrying about the extension's impact on Albert Park, yet the project's relationship with park is one of the most successful outcomes. Impact is not only minimal, but improves the park's social function. The extension's enormous glass atrium opens up the building by directing the gaze from street level to the park beyond, while inside, the new art space is fronted along the east by a continuous glass wall incorporating the park into the gallery. The glass becomes a "screen" for viewing the outside world and makes the art accessible to those in the park, a far cry from both "white cube" galleries worldwide - plain boxes where paintings are hung in antiseptic surroundings - and also the impermeable Auckland Gallery of old.

Another success is the refurbishment of the heritage building, especially the Mackelvie Gallery, in despair after its characteristic early-twentieth-century Edwardian decoration had been stripped out or walked away in previous renovations. Remarkably, the Mackelvie space has been reconstructed from two old photographs, although the problem of multiple floor levels was so serious that scaffolding had to be erected at the highest level, with work progressing downwards, the reverse of normal practice. When it was over, a fascinating detail was retained: the lowest level visible under glass embedded in the new floor. The building itself is now work of art, while elsewhere columns from the old gallery have been exposed in the walls of the new wing.

In 2008 the gallery averaged just 190,000 visitors annually. After reopening, it had 300,000 in five months. Cynics will chalk that up to novelty of the new, but the fact is the gallery is now an alluring cultural space which is crawling with young people.

*Māori: an indigenous people who were already living in New Zealand when Europeans arrived*

题目部分

Questions 27-31

Choose the correct letter, A, B, C or D.

Write the correct letter in boxes 27-31 on your answer sheet.

27 What is the writer's main point in the first paragraph?

A Criticism of architects by different groups is unfair.

B The architectural profession is generally well respected.

C The most difficult projects for architects are public buildings.

D Failure to deliver buildings is a result of poor communication.

28 The Auckland Gallery project was particularly difficult because

A the existing building was old and parts of it had fallen down.

B there was a high number of floors in the building.

C it needed to satisfy the requirements of the existing patrons.

D it involved renovating the existing building and adding a new one.

29 What disturbing information did the architects find out from the survey of young people?

A They did not visit the gallery because of the way it made them feel.

B They thought that the gallery buildings were not in use.

C The gallery had the reputation of being dirty.

D They did not like the entrance.

30 What point is the writer making when he says that 16% of the sample group did not know where the museum was?

A Young people are not interested in galleries.

B The gallery was not reaching out to involve young people.

C The entrance to the gallery was not well signposted.

D The location of the gallery was difficult to access.

31 Māori artists were concerned on this project to

A satisfy the worries of conservationists.

B protect sacred materials in the Albert Park site.

C make sure the gallery respects Māori culture.

D ensure that certain sources of kauri were not used.

Questions 32-36

Do the following statements agree with the claims of the writer in Reading Passage 3?

In boxes 32-36 on your answer sheet, write

YES if the statement agrees with the claims of the writer

NO if the statement contradicts the claims of the writer

NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

32 Before the renovation, the Auckland Art Gallery was regarded as an elitist institution.

33 Stephen King's intervention in the project shows his understanding of the architects' use of kauri.

34 The way the building interacts with its surroundings is a triumph.

35 The glass screen along the east wall was one of the most costly items in the rebuild.

36 The design of the extension to the Auckland Art Gallery is similar to the design of 'white cube' galleries in other parts of the world.

Questions 37-40

Complete each sentence with the correct ending, A-F, below.

Write the correct letter, A-F, in boxes 37-40 on your answer sheet.

37 The destruction of Edwardian ornamentation

38 It is extraordinary that a limited number of photographs

39 The problem of having so many floor levels to deal with

40 The glass flooring in the Mackelvie Gallery which reveals old features

选项:

A resulted in work being done in the opposite direction to that usually followed.

B is more than cosmetic and has improved the circulation.

C was the clue to rebuilding the Mackelvie Gallery successfully.

D has resulted in the building itself becoming a work of art.

E means that you should be able to tell whether you are in the old wing or the new one.

F was the result of earlier attempts to modernise the building.

答案解析

选择题(27-31)

题号 答案 关键定位与解释
27 C 段落1说明"the situation is much worse when architects work on municipal buildings",强调公共建筑(municipal/public buildings)最棘手,而非谈论公平性或沟通问题。
28 D 段落2开头写项目包含"两部分"——既要restore the heritage building又要deliver a new extension,对应"翻新旧楼并加建新楼"。
29 A 段落3:调查显示年轻人认为画廊"undemocratic, 'dusty' and 'cold'... the epitome of threshold fear",因此因为氛围不友好而不去(选A)。
30 B 段落3:16%的受访者站在门口却不知道画廊在哪,说明画廊未能触达并吸引年轻人,而不是入口指示或地理位置问题。
31 C 段落5:两位Māori艺术家被聘用以"ensuring the gallery emphasised Māori beliefs",即保证项目尊重Māori文化。

判断题(32-36)

题号 答案 关键定位与解释
32 YES 段落2&3:画廊被描述为"high-brow interests"且"undemocratic, dusty and cold",符合"被视为精英机构"。
33 NO 段落5:Stephen King的批评被称为"King's misconceptions",说明他并未真正理解建筑师对kauri的使用。
34 YES 段落6:扩建部分与公园关系被称为"one of the most successful outcomes",且"improves the park's social function"。
35 NOT GIVEN 文中未提到东侧玻璃幕墙的成本;只谈功能与景观效果。
36 NO 段落6:新设计被形容为"a far cry from both 'white cube' galleries worldwide... and also the dusty impermeable Auckland Gallery of old",与白盒子画廊截然不同。

句子配对题(37-40)

题号 答案 关键定位与解释
37 F 段落7:Edwardian装饰被"stripped out ... in previous renovations",说明破坏源于早期现代化尝试。
38 C 段落7:Mackelvie空间"has been reconstructed from two old photos",少量照片成为成功复原线索。
39 A 段落7:由于多层高度差,"scaffolding had to be erected at the highest level, with work progressing downwards, the reverse of normal practice",与通常方向相反。
40 E 段落7末尾:"the lowest level visible under glass embedded in the new floor"让观众能辨别身处旧翼还是新翼。