雅思阅读分析:Egypt's ancient boat-builders

光华启迪英语组-薛老师

段落 A

The scenes carved into a wall of an Egyptian temple dating from the 15th century BC tell of a remarkable sea voyage from Egypt, navigating through Punt, or Land of Gods. They show a fleet of ships bearing exotic cargo, now known as high-priced wares, on a journey. The exact meaning of these detailed carvings has divided Egyptologists ever since they were discovered, in the mid-19th century. Some people have argued that Punt was not on the sea, or was a fictitious place altogether, says Oxford University Egyptologist John Baines. However, a series of remarkable discoveries on a desolate stretch of Egypt's Red Sea coast has settled the debate. "These finds remove all doubt that you reach Punt by sea," Baines says. "The Egyptians must have had considerable seagoing experience."

段落 B

The archaeological discoveries are Kathryn Bard of Boston University, USA, and Rodolfo Fattovich of Oriental University, Italy. From 2002 they spent several weeks each year examining a dried-up lagoon known in Egypt as Mersa Gawasis, and the coastal cliffs nearby. They were searching for signs of a harbour that might have sheltered merchant ships like those depicted in the wall carvings. Finally, in December 2004, Bard was clearing sand from an opening at the back wall of a rock shelter when she put her hand through what she thought was space and uncovered a rock shelter when she put her hand through what she thought was space and uncovered a rock shelter when she about 5 metres across and 2 metres high. The cave's entrance was carved into an exact rectangle and was clearly not a natural formation. Inside, the archaeologists found shattered storage jars, broken wooden planks, and grinding stones. A pottery fragment inscribed with the name of Amenemhat III, a pharaoh who ruled Egypt around 1800 BC, helped the team pinpoint the cave's age.

段落 C

Not long afterwards, Bard and Fattovich came across a larger cave, reinforced with old wooden timbers and stone anchors—the first conclusive evidence of large-scale Egyptian seagoing ever discovered. Over the next few years, they uncovered the hidden remains of an ancient boat-building and seafaring community. Many of the artefacts found were full of holes—the work of tiny marine animals known as shipworms. In addition to eight caves, Bard and Fattovich found remains of five mud-brick ramps that might have been used to ease ships into the water. One cave contained hundreds of metres of rope, expertly coiled and stacked.

段落 D

Material connecting Mersa Gawasis to Punt accumulated both inside and outside the caves. A few hundred metres from the cliff lie piles of crumbled stone and conch shells—most probably the remains of altars. Among these are stones carved with inscriptions that specifically mention missions to Punt. As if that weren't enough, among the remnants found outside one cave were two planks marked with directions for assembling a ship. One of them bore an inscription still partly legible after 3,800 years: "Year 8 under his majesty the king of Upper and Lower Egypt... given life forever... of wonderful things of Punt."

段落 E

While the Mersa Gawasis artefacts have answered some questions, they have raised others. For instance, how did the expeditions to Punt actually work, and how did the Egyptians construct vessels that could make a round trip of over 3,000 kilometres? Cheryl Ward, a maritime archaeologist at Coastal Carolina University in South Carolina, USA, has gone some way towards answering these questions. She spent three years building a full-scale reconstruction of a ship that would have docked in the lagoon of Mersa Gawasis. Ward has determined that, unlike modern vessels, the Egyptian ship was essentially one giant hull. The Egyptian ships were also unique in that they were held together with fittings that needed no metal fasteners, and could be taken apart and put back together again. "From the very beginning, the Egyptians were building boats that could be disassembled, and that makes them different from anyone else," Ward says.

段落 F

For all the skill and craftsmanship evident in the Mersa Gawasis caves, ancient Egypt's ocean voyages were most likely an exception to the usual modes of trade, born out of a necessity to obtain precious materials such as incense and aromatic resins. For most of Egypt's history these goods had moved along established routes across the eastern desert and through modern-day Sudan. But around the time Mersa Gawasis came into use, it seems a hostile new kingdom to the south cut Egypt off from its supply of materials. "If they could have gone overland, it would have been much easier than bringing timbers from Lebanon, building ships on the upper Nile, taking them apart and carrying them across the desert," Bard says. "They weren't stupid—no one wants to do things the hard way. But geopolitically, they had no other choice." Fattovich suggests there were probably only 15 to 20 expeditions over some 400 years—about one every two decades. After that Mersa Gawasis fell out of use, probably because either there was no longer enough water in the lagoon to float ships, overland links improved, or alternative sites were found. The last sailors to use the lagoon sealed up their equipment and shelters behind mud bricks and sand to await expeditions that never came.

Questions 14-17 (段落匹配题)

Reading Passage 2 has six paragraphs, A-F.
Which paragraph contains the following information?
Write the correct letter, A-F, in boxes 14-17 on your answer sheet.
NB You may use any letter more than once.

14. possible reasons why the site of Mersa Gawasis was abandoned
15. mention of a lack of agreement about an archaeological discovery
16. reference to a study which involved copying ancient Egyptian boat-building techniques
17. a reason why the ancient Egyptians needed to import goods by sea
Questions 18-21 (句子填空题)

Complete the sentences below.
Choose NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.
Write your answers in boxes 18-21 on your answer sheet.

18. Illustrations of merchant ships sailing from Punt were found on wall carvings in an ancient ________ in Egypt.
19. Bard and Fattovich hoped to find evidence of a ________ in the area of Mersa Gawasis.
20. When Bard first discovered a cave at Mersa Gawasis, the shape of its ________ indicated that it was man-made.
21. Bard and Fattovich discovered a considerable number of objects that had been made by small sea creatures known as ________.
Questions 22-26 (人名匹配题)

Look at the following statements (Questions 22-26) and the list of archaeologists below.
Match each statement with the correct archaeologist A, B, C or D.
Write the correct letter, A, B, C or D, in boxes 22-26 on your answer sheet.
NB You may use any letter more than once.

List of archaeologists
A John Baines
B Kathryn Bard
C Rodolfo Fattovich
D Cheryl Ward

22. Ancient Egyptian sea voyages were probably relatively infrequent.
23. It is now certain that the ancient Egyptians sailed to Punt.
24. During a certain period, Egyptians were forced to use sea rather than overland trade routes.
25. It has been suggested that Punt never existed.
26. The construction of ancient Egyptian ships was unlike any other.
段落匹配题(14-17)
题号 答案 关键词定位与词汇转变解析
14 F 原文定位第F段"After that Mersa Gawasis fell out of use, probably because either there was no longer enough water in the lagoon to float ships, overland links improved, or alternative sites were found."
关键词possible reasons(可能原因)→ 原文"probably because"(可能因为);site... was abandoned(遗址被遗弃)→ 原文"fell out of use"(停止使用)。
词汇转变:possible reasons/probably because(可能原因/可能因为)为同义替换;abandoned/fell out of use(被遗弃/停止使用)为同义替换。
15 A 原文定位第A段"The exact meaning of these detailed carvings has divided Egyptologists ever since they were discovered... Some people have argued that Punt was not on the sea, or was a fictitious place altogether."
关键词lack of agreement(缺乏共识)→ 原文"divided Egyptologists"(埃及学家有分歧);archaeological discovery(考古发现)→ 原文"detailed carvings"(详细雕刻)。
词汇转变:lack of agreement/divided(缺乏共识/有分歧)为同义替换;archaeological discovery/detailed carvings(考古发现/详细雕刻)为同义替换。
16 E 原文定位第E段"Cheryl Ward... spent three years building a full-scale reconstruction of a ship that would have docked in the lagoon of Mersa Gawasis."
关键词study which involved copying(涉及复制的研究)→ 原文"building a full-scale reconstruction"(建造等比例复制品);boat-building techniques(造船技术)→ 原文"ship that would have docked"(曾停靠的船)。
词汇转变:copying/reconstruction(复制/复制品)为同义替换;boat-building techniques/building a... ship(造船技术/建造船)为同义替换。
17 F 原文定位第F段"ancient Egypt's ocean voyages were most likely an exception to the usual modes of trade, born out of a necessity to obtain precious materials such as incense and aromatic resins."
关键词reason... needed to import goods by sea(需要海上进口货物的原因)→ 原文"born out of a necessity to obtain precious materials"(源于获取珍贵材料的必要性)。
词汇转变:reason/born out of a necessity(原因/源于必要性)为同义替换;import goods/obtain precious materials(进口货物/获取珍贵材料)为同义替换。
句子填空题(18-21)
题号 答案 关键词定位与词汇转变解析
18 temple 原文定位第A段"The scenes carved into a wall of an Egyptian temple dating from the 15th century BC."
关键词wall carvings in an ancient...(古代...的墙上雕刻)→ 原文"wall of an Egyptian temple"(埃及神庙的墙)。
词汇转变:ancient temple/Egyptian temple(古代神庙/埃及神庙)为同义替换;wall carvings/scenes carved into a wall(墙上雕刻/雕刻的场景)为同义替换。
19 harbour 原文定位第B段"They were searching for signs of a harbour that might have sheltered merchant ships like those depicted in the wall carvings."
关键词hoped to find evidence of a...(希望找到...的证据)→ 原文"searching for signs of a harbour"(寻找港口的迹象)。
词汇转变:hoped to find/searching for(希望找到/寻找)为同义替换;evidence/signs(证据/迹象)为同义替换。
20 entrance 原文定位第B段"The cave's entrance was carved into an exact rectangle and was clearly not a natural formation."
关键词shape... indicated that it was man-made(形状表明是人造的)→ 原文"entrance was carved into an exact rectangle... not a natural formation"(入口被雕成精确的矩形...非自然形成)。
词汇转变:shape of its entrance/entrance was carved into an exact rectangle(入口形状/入口被雕成矩形)为同义替换;man-made/not a natural formation(人造的/非自然形成)为同义替换。
21 shipworms 原文定位第C段"Many of the artefacts found were full of holes—the work of tiny marine animals known as shipworms."
关键词small sea creatures known as...(被称为...的小型海洋生物)→ 原文"tiny marine animals known as shipworms"(被称为船蛆的小型海洋生物)。
词汇转变:small sea creatures/tiny marine animals(小型海洋生物/微小海洋动物)为同义替换;known as/known as(被称为/被称为)为原词复现。
人名匹配题(22-26)
题号 答案 关键词定位与词汇转变解析
22 C 原文定位第F段"Fattovich suggests that there were probably only 15 to 20 expeditions over some 400 years, about one every two decades."
关键词sea voyages... relatively infrequent(海上航行相对稀少)→ 原文"only 15 to 20 expeditions over some 400 years"(400年间仅15-20次探险)。
词汇转变:relatively infrequent/only 15 to 20 expeditions(相对稀少/仅15-20次)为同义替换;sea voyages/expeditions(海上航行/探险)为同义替换。
23 A 原文定位第A段"John Baines... 'These finds remove all doubt that you reach Punt by sea.'"
关键词now certain... sailed to Punt(现在确定航行到蓬特)→ 原文"remove all doubt that you reach Punt by sea"(消除所有通过海路到达蓬特的疑虑)。
词汇转变:now certain/remove all doubt(现在确定/消除所有疑虑)为同义替换;sailed to Punt/reach Punt by sea(航行到蓬特/通过海路到达蓬特)为同义替换。
24 B 原文定位第F段"Kathryn Bard... 'If they could have gone overland... But geopolitically, they had no other choice.'"
关键词forced to use sea rather than overland trade routes(被迫使用海路而非陆路)→ 原文"could have gone overland... had no other choice"(本可以走陆路...别无选择)。
词汇转变:forced to use/had no other choice(被迫使用/别无选择)为同义替换;sea rather than overland/could have gone overland...(海路而非陆路/本可以走陆路...)为反义替换。
25 A 原文定位第A段"John Baines... Some people have argued that Punt was not on the sea, or was a fictitious place altogether."
关键词suggested that Punt never existed(认为蓬特从未存在)→ 原文"was a fictitious place altogether"(完全是虚构的地方)。
词汇转变:suggested/argued(认为/主张)为同义替换;never existed/fictitious place(从未存在/虚构的地方)为同义替换。
26 D 原文定位第E段"Cheryl Ward... 'From the very beginning, the Egyptians were building boats that could be disassembled, and that makes them different from anyone else.'"
关键词construction... unlike any other(建造方式独一无二)→ 原文"different from anyone else"(与其他任何人都不同)。
词汇转变:construction/building boats(建造/造船)为同义替换;unlike any other/different from anyone else(独一无二/与其他任何人都不同)为同义替换。