阅读原文
READING PASSAGE 2
You should spend about 20 minutes on Questions 14-26, which are based on Reading Passage 2 below.
How are deserts formed
Paragraph A
A desert refers to a barren section of land, mainly in arid and semi-arid areas, where there is almost no precipitation and the environment is hostile for any creature to inhabit. Deserts have been classified in a number of ways, generally combining total precipitation, how many days the rainfall occurs, temperature, humidity, and sometimes additional factors. In some places, deserts have clear boundaries marked by rivers, mountains or other landforms, while in other places there are no clear-cut borders between deserts and other landscape features.
Paragraph B
In arid areas where there is no covering of vegetation to protect the land, sand and dust storms frequently take place. This phenomenon often occurs after the desert margins rather than within the desert. When there is relatively little finer material left. When a steady wind starts to blow, fine particles on the open ground begin vibrating. As the wind picks up, some of the particles are lifted into the air. When they fall onto the ground, they hit other particles, which are then jerked into the air in their turn, initiating a chain reaction.
Paragraph C
There has been a great deal of publicity about how severe desertification can be, but the academic circle has never agreed on its causes. A common misunderstanding is that a shortage of precipitation causes desertification—yet land in some arid areas will soon recover after rain falls. In fact, more often than not, human activities are responsible. It is widely accepted that the explosion in world population, especially in developing countries, is the primary cause of soil degradation and desertification. As populations become denser, the cultivation of crops has expanded into progressively drier areas. These regions are especially likely to go through periods of severe drought, which explains why crop failures are common. The result of most crop failures is the natural vegetation cover of the plant removed first; when crop failures occur, extensive tracts of land are left devoid of plant cover and thus susceptible to wind and water erosion. Throughout the 1990s, dry-land areas experienced a population growth of 18.5 per cent, mostly in severely impoverished developing countries.
Paragraph D
Livestock farming in semi-arid areas accelerates soil erosion and becomes one of the reasons for advancing desertification. In such areas, where the vegetation is dominated by grasses, the breeding of livestock is a major economic activity. Grasses are necessary for anchoring barren topsoil in a dry-land area. When a specific field is used to graze an excessive herd, it loses vegetation cover and the soil is trampled as well as pulverised, leaving the topsoil exposed to destructive forces such as wind and unexpected thunderstorms. For centuries, nomads have grazed their flocks and herds wherever pasture could be found, and cases have offered opportunities for a more settled way of living. For some nomads, wherever they move, the desert follows.
Paragraph E
Trees are of great importance when it comes to maintaining topsoil and slowing down wind speed. In many Asian countries, firewood is the chief fuel used for cooking and heating, which has caused uncontrolled clear-cutting of forests in dry-land ecosystems. When too many trees are cut down, windstorms and dust storms tend to occur.
Paragraph F
What is worse, political conflicts and wars can also contribute to desertification. To escape invading enemies, refugees often move into some of the most vulnerable ecosystems on the planet. They bring along their traditional cultivation practices, which may not be suitable for their new settlements.
Paragraph G
In the 20th century, one state in the United States had a large section of farmland that turned into desert. Since then, measures have been enforced so that such a phenomenon will not happen again. To avoid the recurrence of desertification, people must find livelihoods that do not rely on traditional land uses, are less demanding on local natural resources, yet can still generate viable income. Such livelihoods include, but are not limited to, dry-land agriculture for raising fish, crustaceans and industrial compounds derived from micro-algae, greenhouse agriculture, and activities related to tourism. Another way to prevent desertification is to create economic prospects in the city and to prevent and in areas outside them. Changing the wider economic and institutional structures so that people have new ways to support themselves would help alleviate the pressures that drive desertification.
Paragraph H
In today's society, new technologies have been utilised to investigate the problems brought about by desertification. Satellites, for example, have been utilised to investigate the influence that people and livestock have on our planet. However, this does not mean that alternative technologies are not needed to help tackle the processes of desertification.
题目部分
Questions 14-20
Reading Passage 2 has eight paragraphs, A-H. Which paragraph contains the following information? Write the correct letter, A-H, in boxes 14-20 on your answer sheet. NB You may use any letter more than once.
Questions 21-26
Do the following statements agree with the information given in Reading Passage 2? In boxes 21-26 on your answer sheet, write TRUE if the statement agrees with the information FALSE if the statement contradicts the information NOT GIVEN if there is no information on this
答案及解析
段落匹配题(14-20)解析表
| 题号 | 答案 | 原文定位 | 关键词 | 词汇转变 | 答案解析 |
|---|---|---|---|---|---|
| 14 | B | 第B段:"fine particles ... begin vibrating ... lifted into the air ... hit other particles, which are then jerked into the air in their turn" | vibrating, lifted into the air, jerked into the air | irregular movement/vibrating, jerked | 段落B描述了颗粒在风力作用下的振动、升空和相互碰撞的不规则运动过程,与题目中的"irregular movement of particles"直接对应。 |
| 15 | G | 第G段:"In the 20th century, one state in the United States had a large section of farmland that turned into desert" | 20th century, farmland turned into desert | productive land/farmland | 段落G明确提到20世纪美国某州的农田变成沙漠,其中"farmland"对应题目中的"productive land",符合题目要求。 |
| 16 | A | 第A段:"Deserts have been classified in a number of ways, generally combining..." | classified in a number of ways | types/classified | 段落A提到沙漠"classified in a number of ways"(以多种方式分类),即不同类型的沙漠,与题目中的"types of deserts"对应。 |
| 17 | H | 第H段:"Satellites, for example, have been utilised to investigate the influence that people and livestock have on our planet" | Satellites, utilised to investigate | technical methods/Satellites | 段落H提到卫星等新技术被用于研究沙漠化问题,卫星属于"technical methods",符合题目要求。 |
| 18 | F | 第F段:"refugees often move into some of the most vulnerable ecosystems ... They bring along their traditional cultivation practices" | refugees often move, traditional cultivation practices | migration/refugees often move | 段落F描述难民迁移到脆弱生态系统并带来传统耕作方式,导致沙漠化,与题目中的"influence of migration"对应。 |
| 19 | C | 第C段:"the academic circle has never agreed on its causes" | academic circle, never agreed on its causes | scientists; lack of agreement/academic circle; never agreed | 段落C明确指出"学术圈从未就沙漠化原因达成一致",即科学家之间缺乏共识,符合题目要求。 |
| 20 | D | 第D段:"the breeding of livestock ... the soil is trampled as well as pulverised, leaving the topsoil exposed to destructive forces" | trampled, pulverised, topsoil exposed | harmful effects; farming practices/destructive forces; breeding of livestock | 段落D描述畜牧业导致土壤被践踏、粉碎,表土暴露于破坏力量,即耕作方式的有害影响,符合题目要求。 |
判断题(21-26)解析表
| 题号 | 答案 | 原文定位 | 关键词 | 词汇转变 | 答案解析 |
|---|---|---|---|---|---|
| 21 | TRUE | 第A段:"in other places there are no clear-cut borders between deserts and other landscape features" | no clear-cut borders | difficult to ascertain where deserts end/no clear-cut borders | 原文提到"没有明确边界",即难以确定沙漠的终点,与题目表述一致,故答案为TRUE。 |
| 22 | FALSE | 第C段:"There has been a great deal of publicity about how severe desertification can be" | a great deal of publicity | uninterested/a great deal of publicity (反义) | 原文提到"大量宣传"(a great deal of publicity),与题目中的"媒体不感兴趣"(uninterested)完全相反,故答案为FALSE。 |
| 23 | FALSE | 第C段:"A common misunderstanding is that a shortage of precipitation causes desertification—yet human activities are responsible" | common misunderstanding, shortage of precipitation | most common cause/common misunderstanding (反义) | 原文明确指出"降水不足导致沙漠化"是"常见误解",实际主要原因是人类活动,与题目表述相反,故答案为FALSE。 |
| 24 | TRUE | 第D段:"Livestock farming in semi-arid areas accelerates soil erosion" | accelerates soil erosion | increase soil erosion/accelerates soil erosion | 原文提到畜牧业"加速土壤侵蚀"(accelerates soil erosion),与题目中的"增加土壤侵蚀"(increase soil erosion)表述一致,故答案为TRUE。 |
| 25 | FALSE | 第E段:"In many Asian countries, firewood is the chief fuel used for cooking and heating" | firewood is the chief fuel | no longer use/is the chief fuel (反义) | 原文明确指出"木柴仍是主要燃料",与题目中的"不再使用"(no longer use)完全相反,故答案为FALSE。 |
| 26 | FALSE | 第H段:"Satellites ... have been utilised to investigate the influence that people and livestock have on our planet" | Satellites ... have been utilised | has not yet been invented/have been utilised (反义) | 原文提到卫星技术"已被使用"(have been utilised),与题目中的"尚未发明"(has not yet been invented)完全相反,故答案为FALSE。 |